01 شهریور 1401

ضربه مغزی چیست و چه نشانه هایی دارد؟

ضربه مغزی چیست؟

شایع ترین و کم خطرترین آسیب مغزی که بر اثر تکان شدید مغز درون جمجمه اتفاق می افتد را ضربه مغزی می نامند . این آسیب می تواند در اثر ضربه مستقیم و ناگهانی در افراد ایجاد شود . انجام ورزش های گروهی و تماسی، تصادفات رانندگی، صدمات حین کار، سقوط و درگیری فیزیکی بیشترین علل ایجاد ضربه مغزی هستند .

علت و عامل خطر ضربه مغزی:

با توجه به نرمی بافت مغز، و احاطه شدن آن توسط مایع نخاعی در کاسه ای سخت از جنس استخوان به نام جمجمه، زمانی که ضربه ای به سر می خورد، احتمال تکان و حتی در ضربات شدید جابجایی مغز در سر، وجود دارد . این ضربات می توانند آسیب هایی مانند : کبودی، آسیب به رگهای خونی و آسیب به اعصاب را منجر شوند . در نتیجه مغز کارایی خود را از دست داده و امکان اختلال در بینایی، حفظ تعادل، بیهوشی و گیجی را پیش آورد .

موارد احتمالی افزایش خطر ضربه مغزی :

برخی موارد خطر ضربه مغزی را افزایش می دهد، از جمله :

سقوط (در کودکان و بزرگسالان) ، ورزشهای فیزیکی گروهی، عدموجود محافظ در ورزش، رانندگی با اتومبیل، دوچرخه سواری ، موتور سیکلت رانی بدون کلاه ایمنی ، احتمال سقوط اشیا و برخورد با سر از ارتفاع و یا سابقه ضربه مغزی قبلی می توانند احتمال خطر را در افراد افزایش دهند . 

علائم ضربه مغزی :

ضربه مغزی نیز مانند سایر آسیب ها با علایمی همراه است . با این حال تشخیص دقیق آن می تواند مشکل باشد . گاهی از اوقات، حتی با مشاهده شکستگی و یا بریدگی در ناحیه سر نیز نمی توانید ضربه مغزی را ببینید . برخی از عوامل می توانند در همان ثانیه های ابتدایی ضربه مشاهده شوند ولی در عین حال این امکان نیز وجود دارد که برخی از علایم در طولانی مدت ظاهر شوند .

ضربه مغزی نسبتاً شایع است . اما مهم است که علائم ضربه مغزی را بشناسید تا بتوانید اقدامات مناسب را برای درمان آسیب انجام دهید .

برخی از شایع ترین علایم ضربه مغزی عبارتند از :

گیجی یا احساس گیجی

دست و پا چلفتی

لکنت زبان

حالت تهوع یا استفراغ

سردرد

مشکلات تعادلی یا سرگیجه

تاری دید

حساسیت به نور

حساسیت به امواج صوتی

سستی

صدای زنگ در گوش

مشکل در تمرکز

از دست دادن حافظه

خستگی یا خواب آلودگی

از دست دادن هوشیاری

فراموشی مانند تکرار خود

پاسخ آهسته به سوالات

مشکلات خواب

افسردگی

مشکلات چشایی یا بویایی

ضربه مغزی در کودکان :

با توجه به بزرگی کاسه سر در کودکان نسبت به سایر اندامها، احتمال ایجاد ضربه مغزی در هنگام بازی و یا در حالتهای افتادن وغیره ، بیشتر از بزرگسالان است . همچنین با ورود به دوران نوجوانی و افزایش سریع قد و وزن نیز آسیب پذیری در نوجوانان بیشتر از بزرگسالان می باشد .

در هنگام برخورد در ناحیه سر کودکان، والدین یا بزرگترها باید تا 24 ساعت کودک را زیر نظر داشته و از دادن داروهایی مانند آسپرین (که ممکن است باعث خون ریزی شود) به کودک پرهیز کنند و سریعا با یک پزشک متخصص در این مورد مشورت نمایند.

این تحت نظر داشتن شامل مواردی چون  :

مشاهده تغییرات رفتاری ( بخصوص در خردسالان )

سردرد

سرگیجه

مشکلات تعادل

ناراحتی معده یا استفراغ

خستگی

حساسیت به نور یا نویز

کندی تفکر

مشکلات حافظه  یا تمرکز

غمگینی

عصبانیت یا هیجان بیشتر از حد معمول

مشکلات خواب

می باشد . یعنی والدین باید توجهشان را بیشتر معطوف به بررسی این موارد ذکر شده کنند تا در صورت مشاهده موارد فوق یا موارد مشابه دیگر، در اسرع وقت کودک را با احتیاط کامل نزد پزشک متخصص برده وتحت معالجه قرار دهند .

منبع : مقاله "ضربه مغزی" منتشر شده در بخش مغز و اعصاب وبسایت  webmd.com

دیگر مطالب :

برای دسترسی آسان به همه پزشکان ارومیه و گرفتن سریع ترین وقت، اپلیکیشن وقتم را دانلود کنید.

دانلود از کافه بازار دانلود از مایکت